Ontdekking belangrijke stoffen brengt genezing van MS dichterbij

Onderzoekers beweren dat genezing van de zenuwziekte MS dichterbij komt. Dit stellen de onderzoekers aan de hand van genetische studies waarbij stoffen zijn ontdekt die een zeer grote rol kunnen spelen bij het ontwikkeling van baanbrekende medicijnen.

Nederlandse onderzoekers aan de Radboud Universiteit hebben dan ook een overzichtskaart voor MS samengesteld. Hierbij worden de biologische processen in kaart gebracht die betrokken zijn bij de zenuwziekte. Aan de hand van deze genetische studies bij ruim elf duizend MS patiënten en 21.000 gezonde controles kon deze overzichtskaart worden samengesteld.

Aan de hand van dit onderzoek wordt dan ook de zogenoemde MSmap gecreëerd. Dit is een digitale versie van de overzichtskaart die aan behandelend neurologen wordt verstrekt. Op de manier kunnen deze neurologen de huidige kaart aanvullen met nieuwe informatie. Deze aangevulde overzichtskaart kan dan worden gebruikt om de diagnose en prognose van MS patiënten te ondersteunen. Er zijn dan ook verschillende binnenlandse en buitenlandse MS centra betrokken bij het aanvullen van de overzichtskaart.

De wetenschappers claimen dat genezing voor MS dichterbij komt door het testen van drie verschillende stoffen die de biologische processen aangrijpen in een MS cel model. Deze drie stoffen zijn gebaseerd op stamcellen die afgeleid zijn van MS patiënten. Hierdoor kan een beter inzicht in de processen en stoffen worden verkregen. De noodzaak van dit nieuwe onderzoek wordt dan ook ingezien door een groot aantal verschillende centra en organisaties. Zo heeft onder andere het Nationaal MS Fonds dit onderzoek financieel ondersteund.

Multiple sclerose

Een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel wordt ook wel Multiple Sclerose (MS) genoemd. MS is dan ook geen spierziekte, wat vaak wordt gedacht. Wanneer je aan MS leidt gaat de isolerende laag rondom de zenuwbanen langzaam stuk. Dit houdt in dat zenuwprikkels niet meer goed door de zenuwbanen kunnen worden geleid. De gevolgen zijn dan ook zeer ernstig, onder andere verlammingsverschijnselen komen veel voor bij MS patiënten. Tot op heden is de oorzaak van MS nog onduidelijk, echter lijkt een auto-immuunziekte het meest waarschijnlijk als oorzaak wat tot MS leidt.

 

ms uitgeleged

 

MS komt het meeste voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar. Voornamelijk in gebieden met een gematigd klimaat, waar Nederland tot behoort, is MS een van de meest voorkomende chronische zenuwziekten. Nederland kent dan ook ongeveer 17.000 MS patiënten. Vooralsnog is de ziekte nog niet te genezen, echter hoopt men dat dit nieuwe onderzoek wel helpt bij het vinden van een oplossing.

Er zijn een aantal verschillende symptomen te onderscheiden die passen bij MS. Zo kun je in de eerste fase van de ziekte onder andere last hebben van oogproblemen, blaasproblemen en vermoeidheid. Ook kunnen je spieren zwakker of stijf aanvoelen.