Te weinig controle op voeding door overheid

Supermarkten en fabrikanten hebben in het jaar 2014 aangekondigd dat er meer controle op de voeding zou komen. Echter controleert de overheid nog steeds te weinig op het aantal zout, suiker en verzadigd vet in het eten en drinken dat in de supermarkt ligt.

Een aantal organisaties, waaronder de Hartstichting, Consumentenbond en de Nierstichting stellen dat de supermarkten en fabrikanten te weinig inzage bieden om te kunnen concluderen dat deze controle door de overheid nu wel op een voldoende peil zit. De organisaties willen dan ook dat de Nederlandse controle organisaties, waaronder NVWA en het RIVM, zich in deze discussie gaan mengen. De belangen organisaties zien dan ook graag dat deze organisaties een uitgebreide monitor gaan uitvoeren om in te kunnen zien hoeveel de overheid tegenwoordig de voedingsproducten aan controle onderwerpt.

De organisatie Foodwatch gaf dan ook al eerder kritiek op de overheid. Zij vinden namelijk dat de minister van Volksgezondheid te weinig actie onderneemt tegen de voedselindustrie en daarnaast te veel van zelfregulering van deze industrie uit gaat. In het verleden is aangetoond dat dit niet altijd even betrouwbaar is. Er ligt dus een taak voor de overheid om deze controle op zich te nemen en hierdoor de kwaliteit van de producten die de consument in handen krijgt te vergroten.

Gezonde voeding is dan ook heel belangrijk. Niet alleen word je hier zelf gezonder van, ook ben je beter in staat om vet te verliezen wanneer je voornamelijk gezonde producten eet. Voornamelijk de verzadigde vetten zijn niet altijd even goed voor je lichaam. Het is dan ook van belang om meer onverzadigde vetten binnen te krijgen en minder bewerkte producten te eten. Veel bewerkte producten bezitten namelijk toegevoegde smaakstoffen en verzadigde vetten. Deze stoffen zorgen er voor dat je aankomt. Wanneer je minder koolhydraten en meer eiwitten binnen krijgt is je lichaam beter in staat om je vetvoorraad te gaan verbranden. De suikers en verzadigde vetten die in veel voedingsproducten zitten frustreren dit proces alleen maar.

fruit

Om te kunnen controleren dat de voeding in de supermarkt de consument niet in gevaar brengt is de Warenwet in het leven geroepen. Binnen deze wet staat dan ook opgenomen aan welke eisen de voedingsmiddelen moeten voldoen om verkocht te kunnen worden in de Nederlandse supermarkten. De NVWA controleert daarna of deze regels ook daadwerkelijk worden nageleefd. Wanneer de NVWA een overtreding constateert kan dan ook een waarschuwing worden gegeven of een boete worden opgelegd. Ook kan de NVWA een bedrijf opdragen een product terug te roepen, wanneer de consument die dit product zou eten in gevaar loopt. Hierdoor loop je als consument minder risico op klachten na het eten van ongezonde voeding.