Wat is incentive motivatie en werkt het?

We hebben allemaal wel eens een beetje inspiratie nodig gehad in ons leven. In de afgelopen twee jaar is die behoefte hoogstwaarschijnlijk gegroeid. Wie heeft niet geprobeerd om die extra kilo’s kwijt te raken die we tijdens de pandemie hebben aangetrokken? Wie heeft niet de behoefte gevoeld om een beetje enthousiasme te faken om deel te nemen aan de zoveelste Zoom-oproep? Wie heeft niet geprobeerd om enthousiast te worden over het terug naar kantoor voor een 9 tot 5 (langer als je het woon-werkverkeer toevoegt)? Het gevoel “meh” is een teken van onze tijd. Dat geldt ook voor motivatie voor stimulansen, een manier om onze vonk, onze drive en ons streven naar de dingen waarvan we zeggen dat we ze het liefst willen, terug te krijgen.

In dit artikel zal ik het hebben over wat incentive motivatie is en hoe het werkt.

Wat is incentive motivatie?

Incentive motivatie is een studiegebied in de psychologie gericht op menselijke motivatie. Wat brengt ons ertoe om van couch potato naar het lopen van een marathon te gaan? Wat drijft ons om het Covid-vaccin te krijgen – of om ervan af te zien? Wat beïnvloedt ons om op een bepaalde manier te denken of te handelen? Incentive motivatie houdt zich bezig met de manier waarop doelen gedrag beïnvloeden. In alle opzichten werkt het als de gebruikte stimulans betekenis heeft voor de persoon.

De wortels van incentive motivatie

De wortels van incentivemotivatie zijn terug te voeren tot toen we kinderen waren. Ik weet zeker dat velen van ons vergelijkbare herinneringen hebben aan het feit dat ons werd verteld om “al onze groenten te eten”, zodat we “groot en sterk zouden opgroeien”, en als we die groenten zouden eten, zouden we worden beloond met een weekendje weg naar een carnaval of pretpark of speeltuin naar keuze. De stimulans van dat uitje was iets dat we genoeg wilden hebben om ons gedrag te beïnvloeden.

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

Opgroeien, incentive motivatie blijft een grote rol spelen in wat we kiezen om te doen. Hoewel we bijvoorbeeld misschien niet hebben genoten van het idee om jaren te studeren, goede cijfers te halen, geavanceerde graden na te streven en af te studeren met een aanzienlijke schuld van studieleningen, besloten velen van ons om precies dat te doen. Waarom? Omdat het einddoel van een carrière, een felbegeerde titel en de bijbehorende prikkels van financiële beloning en vreugde om iets te doen waar we van houden, krachtige motivatoren waren.

Een onderzoeker die gelooft in de kracht van stimulerende motivatie is expert op het gebied van gewichtsbeheersing, co-auteur van het boek State of Slim en mede-oprichter van het transformationele gewichtsverliesprogramma met dezelfde naam, Dr. Holly Wyatt. Haar werk met haar klanten heeft keer op keer bewezen dat wanneer de motivatie afneemt, prikkels die motiverende vuren kunnen doen herleven.

“Eet meer groenten, sport, houd mijn gewicht bij: deze dingen en meer doen werk, maar bottom line, je moet ze blijven doen. Het instellen van rituelen en routines om je inspanningen op de automatische piloot te zetten, is een manier. En onderweg helpt het gebruik van zowel externe als interne motivatoren om mensen op het goede spoor te houden. Externe motivatiebronnen zijn die dingen buiten onszelf die ons helpen motiveren. Ze zijn krachtig, alsof ze benzine op een vuur gieten. Maar ze duren misschien niet lang. Interne motivatoren zijn meer verbonden met de redenen WAAROM we onze doelen willen bereiken. In mijn State of Slim-programma voor gewichtsverlies besteden we veel tijd aan wat ik ‘het pellen van de ui’ noem om het WAAROM te vinden. Ik denk dat de interne motivatoren krachtiger zijn, vooral voor de lange termijn, maar ze kunnen langer duren om op te bouwen. Het zijn de hete kolen die onze motiverende vuren brandend houden.”

Voorbeelden van incentive motivatie

Op het gebied van incentive motivatie, specifiek voor de externe motivatoren, daagt Dr. Wyatt haar klanten uit om zich in te zetten voor het veranderen van slechts één gedrag dat hen zal helpen hun doelen voor gewichtsverlies te bereiken. Klanten moeten dan instemmen met een “wortel” of een “stok” als hun beloning voor het bereiken van wat ze zeggen dat ze zullen doen of als hun straf voor het tekortschieten. Die prikkels kunnen zoiets zijn als genieten van een spa-dag als ze doen wat ze zeiden dat ze zouden doen of het uitzweten terwijl ze een bepaald aantal keren het trappenhuis van hun flatgebouw op en neer renden als straf voor het niet doorgaan.

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

Wat ze ook kiezen, het doel moet iets zijn dat ze echt willen, en de stimulans moet iets zijn dat belangrijk genoeg voor hen is om hun gedrag te beïnvloeden bij het bereiken van die doelen. Sommige mensen zijn meer gemotiveerd door een soort zinvolle beloning (een wortel), terwijl andere mensen meer gemotiveerd zijn door een soort negatieve consequentie of het wegnemen van een voorrecht (de stok).

Een ander voorbeeld van incentive motivatie speelt momenteel met bedrijven en overheidsinstanties die extraatjes aanbieden aan mensen die het Covid-vaccin krijgen. Landelijk worden aanbiedingen gedaan op het gebied van loten, geldprijzen, concertstoelen, gratis toegang tot evenementen en kortingen voor eten, en zelfs gratis drankje in lokale restaurants en bars. De lijst met prikkels die aan het publiek worden aangeboden om de vaccinatiegraad te verhogen, is behoorlijk uitgebreid en behoorlijk creatief.  Deze prikkels zijn financieel, sociaal en raken zelfs morele gevoeligheden. Maar werkt deze specifieke prikkelmotivatie?

Vergeet niet dat een sleutel tot motivatie voor stimulansen is als het individu belang hecht aan de beloning die wordt ontvangen op het uiteindelijke doel. Niet alle prikkels zullen mensen dus op dezelfde manier motiveren. Volgens Stephen L. Franzoi: “De waarde van een incentive kan in de loop van de tijd en in verschillende situaties veranderen.”

Hoe verschilt incentivemotivatie van andere soorten motivatoren?

Motivatie voor stimulansen is slechts één type motiverende kracht die afhankelijk is van externe factoren. Hoewel beloningen krachtige hulpmiddelen zijn bij het beïnvloeden van gedrag, kunnen een paar andere opties meer in lijn zijn met wie je bent en wat je naar je doelen brengt.

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

Angst Motivatie

In veel opzichten is gemotiveerd worden door angst precies het tegenovergestelde van gemotiveerd worden door prikkels. In plaats van een beloning na te streven, is het het vermijden van een of andere consequentie of pijnlijke straf die iemand tot actie aanzet. Getrouwde paren kunnen bijvoorbeeld “alle anderen in de steek laten”, niet uit liefde of toewijding, maar uit angst dat ze door hun echtgenoten “naar de schoonmakers worden gebracht” als hun ontrouw wordt onthuld.

Een ander voorbeeld waarin angst de grote motivator wordt, is er een waar we steeds meer over horen naarmate we uit deze pandemie komen – de angst om arm te zijn. De angst om arm te zijn heeft veel mensen in banen gehouden die ze haten. Het is pas nu dat we een ommekeer zien, omdat krantenkoppen een licht werpen op hoeveel werknemers stoppen en weigeren terug te gaan naar hoe de dingen waren.

Sociale motivatie

Mensen zijn sociale wezens. Het verlangen om erbij te horen is een krachtige motivator. Dit soort sociale motivatie stimuleert iemands gedrag op manieren die er hopelijk toe leiden dat een individu wordt geaccepteerd door een bepaalde groep of andere individuen.

De opkomst van het internet en de explosie van betrokkenheid bij sociale media is zowel positief als negatief geweest in zijn kracht om ons te motiveren om te worden opgenomen in wat tijdens onze schooldagen “de coole kinderen” of “kliekjes” zouden worden genoemd (jocks, nerds, kunstzinnig, gamers, enz.). We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens de gevoelens ervaren die gepaard gaan met “niet gekozen worden” – of je nu in een team moet zitten om een of ander spel te spelen of als de winnende kandidaat voor een baan of competitie. Sociale afwijzing kan ons maken of breken.

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

Voordat je opstaat en gaat …

Weet dat het, vooral in deze uitdagende tijden, “normaal” en heel erg “oké” is om een gebrek aan motivatie te voelen. Weet ook dat externe motivatoren, zoals die waar we het in dit artikel over hebben gehad, geweldige hulpmiddelen kunnen zijn om je vonk terug te krijgen. We hebben er hier maar een paar aangestipt. Er zijn er nog veel meer – zowel extern als intern.

Vergeet niet dat deze externe motivatoren, zoals motivaties, slechts zo krachtig zijn als het belang dat door het individu aan de beloning wordt gehecht. Het is ook belangrijk op te merken dat als er geen uitgelijnde interne motivatie is, de resultaten meer dan waarschijnlijk van korte duur zullen zijn.

Als je bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid gewicht verliest omdat je in een outfit wilt passen die je van plan bent te dragen op een openbaar evenement, kun je komen waar je wilt zijn. Maar houdt het stand na uw feestje? Of vinden die kilo’s hun weg terug naar jou? Als je op je werk beloond wilt worden met die reis naar de eilanden omdat je bovenaan de hitlijsten staat in verkoop en drukte om je nummers te maken, word je dan keer op keer gemotiveerd voor diezelfde stimulans? Of heb je steeds meer nodig om gemotiveerd te blijven?

Viktor Frankl, de 20e-eeuwse psychiater, overlevende van de Holocaust en auteur van het best verkochte boek Man’s Search for Meaning, wordt geciteerd als hebbend: “Degenen die een ‘waarom’ te leven hebben, kunnen bijna elk ‘hoe’ verdragen.” Hoe belangrijk externe motivatoren zoals prikkels ook kunnen zijn bij het beïnvloeden van gedrag, de sleutel is altijd om ze af te stemmen op iemands interne “waarom” – alleen dan zullen de resultaten langlevend zijn.

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

⌄ Scroll naar beneden om het artikel verder te lezen ⌄

Dus, hoe kan prikkelmotivatie jou en je gedrag in de richting van doelen beïnvloeden? Je kennendeje antwoord kan je energiek houden, ongeacht je reis en helpen om je successen te bevorderen.

Uitgelichte foto credit: Atharva Tulsi via unsplash.com

Source by [author_name]